Ce ar trebui să știi dacă vrei să fii blogger| Sfaturi pentru început de drum

Am început cu pași timizi să scriu pe blog. În toamna lui 2019 mi-am făcut curaj să îmi îndeplinesc această dorință, aveam multe așteptări și o doză de ,,habar nu am” despre lumea bloggerilor. Voiam doar să scriu, să fac poze și să împărtășesc păreri, blogul fiind o continuare a ceea ce fac pe Instagram, respectiv content. Nu e o glumă, nu e ușor, dar îmi place mult!

Sfaturi pentru bloggeri la început de drum

Cum am început eu? Păreri despre planurile gratuite

Începutul meu a fost tot pe WordPress, doar că am ales pachetul gratuit. Nici nu îmi permiteam la momentul respectiv să investesc bani în blog, dar, sinceră să fiu, nici nu aveam habar ce e ăla domeniu sau hosting. Îmi puneam articolele cu link în bio pe Instagram și le mai distribuiau și pe Facebook, iar statisticile erau mici.

Am aflat mult mai târziu că google nu te arată pe prima pagină, câteodată nici măcar pe a doua sau chiar a cincea pagină. Ca să fii pe prima pagină trebuie să abordezi subiecte care nu au mai fost scrise, iar asta depinde mult de nișa pe care o alegi. Cum mie îmi plăcea să scriu despre produsele pe care le foloseam și îmi plăceau sau despre site-uri cu haine (pentru care sigur mai existau articole similare), google nu mă arăta efectiv deloc.

Recomand planurile gratuite doar pentru puțin timp, până te acomodezi și până afli dacă îți place sau nu acest domeniu. Dacă simți că e pe placul tău, nu mai sta pe gânduri și treci la nivelul următor. Poate statisticile vor crește mai greu, dar avantajul este că vei fi mult mai vizibil, iar articolele tale vor ajunge la mai multe persoane. Ce rost are să scrii dacă nu citește nimeni? Pentru mine, faptul că scriam cu drag și aveam foarte puțini cititori mă descuraja și îmi dădea de gândit.

Despre ce să scriu? Cum să încep?

Cred că cel mai important lucru pe care ar trebui să îl ai în vedere este gramatica. Scrie corect și coerent, alege subiecte frumoase și de interes și cu siguranță cititorii vor veni. Ca să ai succes, trebuie să crezi în tine și în ceea ce scrii! Dacă alegi niște subiecte care nici măcar ție nu îți plac, atunci chiar este o problemă.

Îți recomand să începi prin a scrie ceva despre tine sau despre ceea ce vei face pe acel blog. Cine ești, câți ani ai, ce îți place să faci, ce vei scrie pe blog, etc. Mai apoi poți începe să scrii articole despre ceea ce îți place ție, produsele preferate etc. Da, poate vei avea și colaborări, dar la început nu va veni nimeni să îți pună totul pe tavă, așa că trebuie să îți clădești câteva articole care să atragă cititorii. Nu uita să fii sincer!

La fel de important ca ceea ce scrii este și aspectul site-ului. Acum e destul de ușor, sunt fel și fel de teme pe care le poți personaliza astfel încât blogul tău să arate cât mai bine. Poți adăuga un meniu cu categoriile articolelor tale, o poză reprezentativă, un logo și chiar un citat/slogan.

Toate aceste lucuri vor sta la baza reușitelor tale. Sigur, nu le vei rezolva peste noapte, dar va merita.

Cât de des să postez?

Asta depinde de tine și de timpul pe care îl aloci acestei pasiuni. Dacă ai multe idei de articole și ai și timp la dispoziție, poți posta chiar și zilnic.

La început eram destul de emotivă, nu știam dacă e ok sau nu ceea ce postez și așa mai departe. Acum am perioade în care postez zilnic, câteodată la 2-3 zile și tot așa. În funcție de inspirație, subiecte și timp, încerc să fac conținut cât mai calitativ. Într-adevăr, de când postez mai des și statisticile merg mai bine, fapt care mă motivează să continui.

Pozele sunt importante?

Sigur că da! Fie că alegi să fii beauty blogger, food sau travel, pozele au un rol destul de important. Gândește-te la un blog cu rețete: cauți o rețetă prăjitură, dar poza reprezentativă e destul de neclară, lumina bate prost și nici nu e așezată frumos. Mai alegi să faci prăjitura aia sau cauți altă rețetă care arată mai bine? Cam așa e în orice domeniu. Înainte să citească, omul vede poza și, dacă îl atrage, va deschide articolul, dacă nu, va căuta ceva cu un aspect mai plăcut.

Pregătește-ți niște schițe de articole, fă poze frumoase, clare și luminoase, apoi pune totul la un loc. Îți va fi mult mai ușor!

Nu accepta orice colaborare!

Dacă vei începe să ai succes, vor veni și colaborările, fie cele barter (servicii contra servicii, adică primești produse în schimbul unor postări), fie cele plătite. Trebuie să rămâi sincer și să nu îți încalci principiile.

De exemplu, dacă ție nu îți face bine produsul x, refuză! Testează produse și împărtășeș-te păreri sincere cu cititorii tăi ca și cum ar fi prieteni și știi că ar da economiile lor pe produsul recomandat de tine.

Grupurile de bloggeri

Pe Facebook găsiți mai multe grupuri de bloggeri de la care puteți primi sfaturi constructive și de la care puteți învăța multe. Poți pune întrebări acolo, iar oamenii din domeniu îți vor răspunde și te vor lămuri, poți cere feedback și poți afla lucruri noi. Genul acesta de grupuri te ajută să te dezvolți ca bloggeri și să pășești mult mai ușor în lumea asta.

Astea ar fi sfaturile mele pentru voi, persoanele care vă doriți să fiți bloggeri și nu știți exact cu se ,,se mănâncă”. Sper să vă fie de folos!

Kisses!

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s